معرفی مؤسسه مطالعات تمدن اسلامی (متا)
مؤسسه آموزشی ـ پژوهشی مطالعات تمدن اسلامی (متا) در قالب یک مؤسسه مردمنهاد در سال ۱۳۹۲ تأسیس گردید، اما هسته اولیه آن در سال ۱۳۸۸ و در واکنش به فتنهانگیزی علیه انقلاب اسلامی ایجاد شد. اولین فعالیتهایی که در این مسیر آغاز شد، برگزاری جلسات و سخنرانیهایی با عنوان «دانشگاه اسلامی» و «علم دینی» در فاصله سالهای ۱۳۸۸ ـ ۹۰ بود که در مراکزی چون دانشگاه تهران، دانشگاه قم، دانشگاه اصفهان، دانشگاه چمران (اهواز) و دانشگاه کاشان توسط حجهالاسلام سید محمدحسین متولی امامی برپا میشد. هسته اولیه مطالعات تمدنی، در دانشگاه کاشان و در سال ۱۳۹۰ کلید خورد و بعد از مدتی، برخی اساتید علاقهمند دانشگاه کاشان را نیز متوجه این مباحث نمود که در قالب برپایی جلسات گفتوگو و مناظره میان اساتید ادامه یافت. به تدریج، مطالعات تمدنی با اقبال بیشتری در میان طلاب و دانشجویان روبرو میشد و از این جهت، انگیزه تأسیس یک نهاد حقوقی با اهداف و روشهای مشخص ایجاد شد.
تأسیس مؤسسه متا، به تابستان ۱۳۹۲ بازمیگردد که اولین فعالیتهای خود را با تشکیل کلاسهای آموزشی و طرح درسگفتارهای هدفمند، در تناسب با مطالعات تمدنی آغاز نمود. دورههای آموزشی مطالعات تمدنی که با عنوان «مدرسه تمدن اسلامی» به مدت چند سال برگزار شد، نه تنها بر تقویت علمی و ارتقای سطوح معرفتی نخبگان جوان شهر کاشان افزود که باعث گفتمانسازی و مطالبهگری شعارهای انقلاب در سطح مسئولین فرهنگی و سیاسی این شهر شد، تا جایی که در کوتاهترین زمان، بسیاری از نهادهای فرهنگی شهر کاشان، دست همکاری و همیاری به روی مؤسسه متا گشودند. این مؤسسه در سال ۱۳۹۴ وارد فضای شهر اصفهان شد و با تشکیل شعبهای جدید، فعالیتهای علمی ـ آموزشی خویش را ادامه داد و با تجربهای که از فعالیتهای خویش در کاشان بهدست آورده بود، فعالیتهای خویش را بهصورت دقیقتر و منسجمتری دنبال کرد.
امروزه مؤسسه متا، با تأسیس حلقههای مطالعاتی و پژوهشی در موضوعاتی که در رصد نیازهای انقلاب اسلامی به دست آمده، گعدههای علمی و نخبگانی قابل توجهی را شکل داده که در تقویت جریان انقلابی و تولید محصولات علمی ـ پژوهشی در راستای نیازهای جامعه اسلامی تأثیرات مهمی دارد.
اهداف متا
مؤسسه مطالعات تمدن اسلامی (متا) مهمترین هدف خویش را تقویت پایگاه نظری انقلاب اسلامی قرار داده و بیشک این هدف، با توجه به امکانات و ظرفیتهایی که مؤسسه متا در اختیار دارد یا در آینده بهدست میآورد، اشکال مختلف و آثار متفاوتی خواهد داشت. رسالتی که متا بر دوش خویش احساس میکند، تأمین محتوا و ظرفیتسازی فرهنگی برای پیشبرد پروژه انقلاب اسلامی تا نیل به تمدن اسلامی است. مؤسسین متا بر این باورند که مهمترین راه برای رسیدن به چنین هدف والایی، تربیت نخبه انقلابی و آموزش نیروهای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است. مواردی که میتواند به عنوان اهداف میانی مؤسسه مطالعات تمدن اسلامی تلقی شود به شرح زیر است:
- آموزش و پرورش نیروهای انقلابی در تراز مطالبات امام راحل و مقام معظم رهبری.
- تربیت نخبه و پژوهشگر حوزوی و دانشگاهی در جهت پاسخ به نیازهای امروز انقلاب اسلامی.
- مواجهه انتقادی با علم و تمدن غربی از پایگاه علوم اسلامی.
- ایجاد زمینههای علمی، پژوهشی و فرهنگی برای تحول در علوم انسانی و جهتدهی به پایاننامههای حوزوی و دانشگاهی در راستای تولید علم دینی.
- تأسیس حوزه علمیهای متشکل از فقیهان انقلابی برای تولید و ارتقای فقه تمدنساز.
- تأسیس دانشگاه اسلامی در جهت پاسخ به نیازهای واقعی جامعه اسلامی و حل مسائل با استفاده از مبانی اسلامی و آموزههای وحیانی.
- تبیین و گفتمانسازی ادبیات «تمدنسازی دینی» در میان اقشار مختلف علمی و فرهنگی جامعه اسلامی و ایجاد امید و انگیزش لازم برای حرکت جمعی به سوی «تمدن نوین اسلامی».
- هویتبخشی به طلاب، دانشجویان و اقشار مختلف مردمی، ذیل پرچم انقلاب اسلامی و تبیین جایگاه تاریخی انقلاب اسلامی در برابر تاریخ غربی.
- افزایش اعتماد عمومی نسبت به انقلاب اسلامی از طریق بیاعتمادسازی مردم و نخبگان نسبت به دوران منهوس پهلوی و تمدن مادهزده غربی با تبیین وضعیت سیاسی و اجتماعی آندو.
- طراحی نظام آموزشی «انسانساز» در برابر نظامآموزشی «ابزارساز» کنونی، تا آدمیان بار دیگر به فطرت و حقیقت عالم مواجه شوند و از آبشخور اصلی انقلاب اسلامی سیراب شوند.
- تولید کتاب، مجله، نرمافزار، محصولات رسانهای و …. در جهت تقویت بنیانهای نظری تأسیس تمدن نوین اسلامی.
تبصره: آنچه به عنوان اهداف مطرح شد، لزوماً با ظرفیتهای کنونی مؤسسین متا قابل دسترسی نیست و قطعاً اهداف هر سازمان، بسته به ظرفیتهای مادی و معنویاش در فرآیند حرکت، امکان تحقق پیدا میکند.
قالبهای فعالیت
- طراحی و اجرای دورههای آموزشی با عنوان «مطالعات تمدنی»؛
- تشکیل حلقههای علمی ـ پژوهشی به هدف تولید ادبیات نظری در باب تمدن اسلامی؛
- برگزاری دوره تربیت مربی با عناوینی چون: «مربّی غربشناسی»، «مربّی مطالعات تمدنی» ، «مربّی تاریخ معاصر و انقلاب اسلامی»، «مربّی فلسفه علم و معرفتشناسی»؛
- برگزاری اردوهای علمی و آموزشی با حضور اساتید برجسته.
- برگزاری «نشستهای تخصصی» و «مناظرههای علمی».
- رایزنی و همکاری با نهادی علمی و فرهنگی همراستا با اهداف انقلاب اسلامی.
- پایگاه اطلاعرسانی.
زیرمجموعه ها :
- گروه فقه حکومتی
- گروه معیشت و اقتصاد
- گروه مطالعات تمدنی
- گروه تاریخ
- گروه فلسفه علم
- گروه روان شناسی
- گروه طب و پزشکی
- گروه محیط زیست
- گروه معماری و شهرسازی
دفتر مرکزی :
اصفهان – خیابان ابن سینا – خیابان سنبلستان – مرقد مطهر امامزادگان درب امام – سالن فرهنگ